Συντηρητικά

Ένα βασικό πρόβλημα με τα τρόφιμα είναι ότι τα περισσότερα αλλοιώνονται σχετικά γρήγορα, σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Η αλλοίωση των τροφίμων σε αυτές τις θερμοκρασίες παρατηρείται όταν τα τρόφιμα εμφανίζουν σήψη, όταν ξινίζουν ή μουχλιάζουν, μένοντας για αρκετό χρονικό διάστημα σε θερμοκρασίες ευνοϊκές για την ανάπτυξη αλλοιογόνων ή/και παθογόνων μικροοργανισμών. Για να διατηρηθούν οι τροφές για…

Read More

Υδράργυρος

Οι αποσπασματικές πληροφορίες που λαμβάνει ένας καταναλωτής από το διαδίκτυο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τα οφέλη και την πιθανή διακινδύνευση από την κατανάλωση των ψαριών, μπορούν να οδηγήσουν σε σύγχυση και παρερμηνείες. Ο καταναλωτής τις περισσότερες φορές τίθεται μπροστά από ένα δίλημμα: Από τη μία ότι η κατανάλωση ψαριών – κυρίως μέσω…

Read More

Σκορβούτο

Το σκορβούτο ήταν τα παλιότερα χρόνια συχνή πάθηση των ναυτικών, των εξερευνητών και των στρατιωτικών, που ήταν αναγκασμένοι να τρέφονται, αποκλειστικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, με συντηρημένα τρόφιμα, φτωχά σε βιταμίνη C (ξηρά τροφή). Τα τελευταία χρόνια, το σκορβούτο εμφανιζόταν σπάνια σε ανεπτυγμένες χώρες, αλλά σήμερα οι επιστήμονες τονίζουν ότι κρούσματα έχουν σημειωθεί στην…

Read More

GMO

Τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές προέρχονται γενικώς από τα φυτά που καλλιεργεί ο άνθρωπος και τα ζώα που εκτρέφει, εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, τα εν λόγω φυτά και ζώα με τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά επελέγησαν για την αναπαραγωγή των επόμενων γενεών τροφίμων και ζωοτροφών. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στην…

Read More

BPA FREE

H δισφαινόλη Α («BPA») είναι μία ουσία, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή ορισμένων υλικών και αντικειμένων που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, όπως πολυκαρβονικά πλαστικά και εποξειδικές ρητίνες, που χρησιμοποιούνται σε βερνίκια και επιστρώσεις. Η BPA μπορεί να μεταναστεύσει στα τρόφιμα, από το υλικό ή το αντικείμενο με το οποίο βρίσκεται σε…

Read More

Ισταμίνη

Η ισταμίνη είναι μία βιογενής αμίνη, η οποία είναι φυσικώς ενεχόμενη στο ανθρώπινο σώμα. Προέρχεται κυρίως από τη διάσπαση (αποκαρβοξυλίωση) του αμινοξέως ιστιδίνη. Εμπλέκεται σε φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού που σχετίζονται με τοπικές ανοσολογικές αντιδράσεις, την έκκριση γαστρικού οξέος και τη διεργασίας της νευροδιαμόρφωσης. Η ισταμίνη εμπλέκεται στις αντιδράσεις φλεγμονής του ανθρώπινου οργανισμού και…

Read More