Μύθοι & Αλήθειες

BPA FREE

“Όλα τα υλικά κονσέρβας δεν είναι τα ίδια. Η ποιότητα των υλικών που έρχονται σε επαφή με τα ψάρια μας, δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής υγειονομικής ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία μας έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους και έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί υλικά συσκευασίας, ελεύθερα δισφαινόλης, σε συνεργασία με τις κορυφαίες εταιρείες στη παραγωγή λευκοσιδηρών κουτιών, καθώς και με ερευνητικά ιδρύματα. Την προσπάθεια αυτή θελήσαμε να την επικοινωνήσουμε στον κόσμο και ήδη, η νέα σειρά των προϊόντων τόνου που θα κυκλοφορήσει, φέρει την ένδειξη BPA free.”

Η αλήθεια

H δισφαινόλη Α («BPA») είναι μία ουσία, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή ορισμένων υλικών και αντικειμένων που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, όπως πολυκαρβονικά πλαστικά και εποξειδικές ρητίνες, που χρησιμοποιούνται σε βερνίκια και επιστρώσεις. Η BPA μπορεί να μεταναστεύσει στα τρόφιμα, από το υλικό ή το αντικείμενο με το οποίο βρίσκεται σε επαφή, με αποτέλεσμα την έκθεση των καταναλωτών των εν λόγω τροφίμων στην BPA. Η χρήση της BPA ως μονομερούς για την παραγωγή πλαστικών υλικών και αντικειμένων έχει εγκριθεί με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 10/2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έγκριση υπόκειται σε όριο ειδικής μετανάστευσης (SML) 0,05 mg BPA ανά kg τροφίμου (mg/kg). Επίσης, έχει οριστεί και η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (ΑΗΠ), ίση με 4 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων γνωμοδότησε, αφού εξέτασε τα διαθέσιμα στοιχεία και τις επιστημονικές μελέτες που είχαν δημοσιευθεί, και κατέληξε ότι η διατροφική έκθεση στην BPA είναι κατώτερη από την ΑΗΠ (ανεκτή ημερήσια πρόσληψη) και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την υγεία στα εκτιμώμενα επίπεδα έκθεσης. Η χρήση της εν λόγω ουσίας για την κατασκευή βρεφικών μπιμπερό από πολυκαρβονικό πλαστικό έχει απαγορευτεί, αποκλειστικά και μόνο, βάσει της αρχής της προφύλαξης.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία μας έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους, και σε συνεργασία με τις κορυφαίες εταιρείες στη παραγωγή λευκοσιδηρών κουτιών καθώς και με ερευνητικά ιδρύματα, έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί υλικά συσκευασίας ελεύθερα δισφαινόλης. Την προσπάθεια αυτή θελήσαμε να την επικοινωνήσουμε στον καταναλωτή και ήδη, η νέα σειρά των προϊόντων τόνου που θα κυκλοφορήσει, φέρει την ένδειξη BPA free.

Ανακαλύψτε κι άλλες αλήθειες

Συντηρητικά

“Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα θαλασσινών περιέχουν συντηρητικά που βλάπτουν την υγεία μας.”

Η αλήθεια

Η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει ρητά τη χρήση συντηρητικών και ειδικά για την κατηγορία των κονσερβοποιημένων ιχθυηρών. Αυτό που συμβαίνει στη συντήρηση των τροφίμων σε κονσέρβα, είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε στο σπίτι μας, όταν βράζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιο τρόφιμο και στη συνέχεια το φυλάσσουμε σε σφραγισμένα γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία. Η θερμική επεξεργασία προκαλεί θανάτωση των επικίνδυνων μικροοργανισμών και η αεροστεγής φύλαξή τους επιτρέπει τη διατήρηση των τροφίμων σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δείτε περισσότερα

Υδράργυρος

“Ο τόνος σε κονσέρβα είναι επικίνδυνος για την υγεία μας γιατί περιέχει υδράργυρο.”

Η αλήθεια

Κονσέρβες τόνου, οι οποίες περιέχουν τα μεγάλα σε μέγεθος είδη και συγκεκριμένα, του κιτρινόπτερου τόνου* (Thunnus albacares*) και λευκού ή μακρυπτέρυγου τόνου (thunnus alalunga), περιέχουν τιμές υδραργύρου σε μεσαία επίπεδα. Αντίθετα, κονσέρβες τόνου οι οποίες περιέχουν το μικρότερο σε μέγεθος είδος, του τόνου Skipjack (Katsuwonus pelamis), περιέχουν λιγότερο από το 1/3 της συγκέντρωσης του υδραργύρου των παραπάνω ειδών. Στην TRATA χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το είδος του τόνου Skipjack και ελέγχουμε τη συγκέντρωση του υδραργύρου σε κάθε παρτίδα τόνου, έχοντας πολύ χαμηλότερα όρια αποδοχής από αυτά που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παράλληλα, συνεισφέρουμε και στην ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των αλιευμάτων, αφού το είδος του τόνου Skipjack δεν ανήκει στην επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, που εκδίδει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Αντίθετα, άλλα είδη τόνου, όπως ο κιτρινόπτερος τόνος και ο λευκός ή μακρυπτέρυγος τόνος, κατατάσσονται στα «σχεδόν απειλούμενα είδη».

Δείτε περισσότερα

Σκορβούτο

“Εάν καταναλώνετε τροφές από κονσέρβες, διατρέχετε τον κίνδυνο να πάθετε σκορβούτο.”

Η αλήθεια

Το σκουρβούτο ήταν τα παλιότερα χρόνια συχνή πάθηση των ναυτικών, των εξερευνητών και των στρατιωτικών, που ήταν αναγκασμένοι να τρέφονται αποκλειστικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα με συντηρημένα τρόφιμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Τα τελευταία χρόνια, στις αναπτυγμένες χώρες, το σκορβούτο εμφανίζεται σπάνια, κυρίως ως αποτέλεσμα κακών διατροφικών συνηθειών και ελάχιστης έως μηδενικής κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Συνδυάζοντας λοιπόν τις αγαπημένες σας κονσέρβες TRATA με πλούσια σε βιταμίνη C λαχανικά, τα οποία δεν έχουν υποστεί έντονη θερμική επεξεργασία, απολαμβάνετε τα οφέλη μίας ισορροπημένης διατροφής.

Δείτε περισσότερα

GMO

"Οι κονσέρβες ιχθυηρών περιέχουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα"

Η αλήθεια

Οι κονσέρβες που δεν έχουν σήμανση GMO (Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί), δεν περιέχουν μεταλλαγμένα. Η νομοθεσία της ΕΕ επιβάλλει σε όλα τα Γενετικώς Τροποποιημένα Τρόφιμα και Ζωοτροφές που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από Γενετικώς Τροποποιημένους Οργανισμούς (εκτός αν η παρουσία τους είναι μικρότερη από το 0,9% του τροφίμου / ζωοτροφής ή η παρουσία του συστατικού είναι τυχαία ή τεχνικά αναπόφευκτη), να φέρουν την επισήμανση GMO (Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί). Ειδικά στην Ελλάδα, η χρήση της επισήμανσης NON GMO (Μη Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί) σε τρόφιμα που δεν περιέχουν Γενετικώς Τροποποιημένες Καλλιέργειες ή δεν έχουν παραχθεί με τη χρήση Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών, θεωρείται ότι εμπίπτει στο πλαίσιο της παραπλανητικής διαφήμισης και δεν είναι επιτρεπτή.

Δείτε περισσότερα

Ισταμίνη

"Οι κονσέρβες ψαριών προκαλούν σκομβροειδή δηλητηρίαση"

Η αλήθεια

Τα ψάρια μας υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία - αποστείρωση και συσκευάζονται σε λιγότερο από 24 ώρες, διάστημα ικανό για να διατηρήσει μόνο τη φρεσκάδα τους μέσα σε αποστειρωμένα δοχεία αλουμινίου (κονσέρβες). Έτσι αποφεύγεται κάθε είδους αλλοίωση, αλλά και περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από ισταμίνη που προκαλείται κυρίως λόγω ακατάλληλων πρακτικών κατά την παραγωγική διαδικασία του ψαριού.

Δείτε περισσότερα