Μύθοι & Αλήθειες

Υδράργυρος

“Κονσέρβες τόνου, οι οποίες περιέχουν τα μεγάλα σε μέγεθος είδη και συγκεκριμένα, του κιτρινόπτερου τόνου* (Thunnus albacares*) και λευκού ή μακρυπτέρυγου τόνου (thunnus alalunga), περιέχουν τιμές υδραργύρου σε μεσαία επίπεδα. Αντίθετα, κονσέρβες τόνου οι οποίες περιέχουν το μικρότερο σε μέγεθος είδος, του τόνου Skipjack (Katsuwonus pelamis), περιέχουν λιγότερο από το 1/3 της συγκέντρωσης του υδραργύρου των παραπάνω ειδών. Στην TRATA χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το είδος του τόνου Skipjack και ελέγχουμε τη συγκέντρωση του υδραργύρου σε κάθε παρτίδα τόνου, έχοντας πολύ χαμηλότερα όρια αποδοχής από αυτά που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παράλληλα, συνεισφέρουμε και στην ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των αλιευμάτων, αφού το είδος του τόνου Skipjack δεν ανήκει στην επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, που εκδίδει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Αντίθετα, άλλα είδη τόνου, όπως ο κιτρινόπτερος τόνος και ο λευκός ή μακρυπτέρυγος τόνος, κατατάσσονται στα «σχεδόν απειλούμενα είδη».”

Η αλήθεια

Οι αποσπασματικές πληροφορίες που λαμβάνει ένας καταναλωτής από το διαδίκτυο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τα οφέλη και την πιθανή διακινδύνευση από την κατανάλωση των ψαριών, μπορούν να οδηγήσουν σε σύγχυση και παρερμηνείες. Ο καταναλωτής τις περισσότερες φορές τίθεται μπροστά από ένα δίλημμα: Από τη μία ότι η κατανάλωση ψαριών – κυρίως μέσω των Ω-3 λιπαρών οξέων (βλέπε μύθοι και αλήθειες Νο.2) – έχει θετικό πρόσημο στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, ενώ την ίδια στιγμή ενώσεις καταναλωτών, εθνικές αρχές χωρών εκδίδουν συμβουλές, προτρέποντας την προσοχή στην κατανάλωση ορισμένων ειδών ψαριών από συγκεκριμένες περιοχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τον υδράργυρο (Hg) ανάμεσα στις 10 χημικές ουσίες που δύναται να προκαλέσουν σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Τα στοιχεία της εκτεταμένης ανθρωπογενούς μόλυνσης του περιβάλλοντος με υδράργυρο (Hg) οδήγησαν στην πρόσφατη σύμβαση της Μιναμάτα (Minamata), η οποία είναι μια διεθνής συνθήκη που έχει σχεδιαστεί για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, από ανθρωπογενείς εκπομπές και απελευθερώσεις υδραργύρου και ενώσεων υδραργύρου. Ως καταναλωτές αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια αυτή, με την απαγόρευση από την Ε.Ε. της χρήσης θερμομέτρων, πιεσόμετρων και άλλων οργάνων που περιέχουν υδράργυρο.

Στο θαλάσσιο περιβάλλον, ο ανόργανος υδράργυρος μετατρέπεται, μέσω μεθυλίωσης, από μικροοργανισμούς σε μεθυλιούχο υδράργυρο, η οποία είναι και η πλέον απαντώμενη μορφή του υδραργύρου στη θάλασσα (90%). Με τη σειρά του, ο μεθυλιούχος υδράργυρος διασπείρεται στο θαλάσσιο περιβάλλον και στους πελαγικούς οργανισμούς πολύ γρήγορα και στη συνέχεια βιο-συσσωρεύεται σε αυτούς. Αν και τις περισσότερες φορές η συγκέντρωση του υδραργύρου στα ψάρια είναι αρκετά μικρότερη από το νομοθετικό όριο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των τροφίμων, εντούτοις ψάρια θηρευτές, όπως οι ξιφίες και τα καρχαριοειδή, έχει αναφερθεί ότι περιέχουν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου. Ψάρια θηρευτές που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος, ζούνε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και βρίσκονται σε μεγάλο τροφικό επίπεδο (το τροφικό επίπεδο ορίζει τη θέση ενός οργανισμού στο οικοσύστημα), συσσωρεύουν συνήθως μεγαλύτερες ποσότητες υδραργύρου.

Μία δεκαετία περίπου πριν (2012), ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (USEPA), δημοσίευσαν προειδοποίηση για την κατανάλωση τόνου. Η προειδοποίηση ανέφερε ότι ορισμένα είδη τόνου, τα οποία έχουν την τάση να βιο-συσσωρεύουν υδράργυρο περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη, έχουν ως συνέπεια για την πληθυσμιακή ομάδα που καταναλώνει μεγάλες ποσότητές τους, να ενδέχεται να αυξηθεί το επίπεδο της διακινδύνευσης έκθεσης στην τοξικότητα του υδραργύρου.

Η αύξηση της πρόσληψης μολυσμένων με Hg τροφίμων, που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει συνδεθεί από το σύνολο των ερευνητών με τη συχνή κατανάλωση μεγάλων σε μέγεθος ειδών τόνου. Κονσέρβες τόνου οι οποίες περιέχουν τα μεγάλα σε μέγεθος είδη του κιτρινόπτερου τόνου (Thunnus albacares) και λευκού ή μακρυπτέρυγου τόνου (thunnus alaluga) περιέχουν τιμές υδραργύρου σε μεσαία επίπεδα. Αντίθετα, κονσέρβες τόνου οι οποίες περιέχουν το μικρότερο σε μέγεθος είδος του τόνου Skipjack (Katsuwonus pelamis), περιέχει λιγότερο από το ένα τρίτο της συγκέντρωσης του υδραργύρου των παραπάνω ειδών. Στην ΤΡΑΤΑ χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το είδος του τόνου Skipjack και ελέγχουμε τη συγκέντρωση του υδραργύρου σε κάθε παρτίδα τόνου, έχοντας πολύ χαμηλότερα όρια αποδοχής από αυτά που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παράλληλα, συνεισφέρουμε και στην ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των αλιευμάτων, αφού το είδος του τόνου Skipjack, δεν ανήκει στην επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών που εκδίδει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Αντίθετα, άλλα είδη τόνου όπως ο κιτρινόπτερος τόνος και ο λευκός ή μακρυπτέρυγος τόνος, κατατάσσονται στα «σχεδόν απειλούμενα είδη».

Απολαύστε λοιπόν άφοβα ζουμερά κομμάτια τόνου Skipjack TRATA. Κάνει καλό και στην αειφόρο αλιεία.

Ανακαλύψτε κι άλλες αλήθειες

Συντηρητικά

“Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα θαλασσινών περιέχουν συντηρητικά που βλάπτουν την υγεία μας.”

Η αλήθεια

Η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει ρητά τη χρήση συντηρητικών και ειδικά για την κατηγορία των κονσερβοποιημένων ιχθυηρών. Αυτό που συμβαίνει στη συντήρηση των τροφίμων σε κονσέρβα, είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε στο σπίτι μας, όταν βράζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιο τρόφιμο και στη συνέχεια το φυλάσσουμε σε σφραγισμένα γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία. Η θερμική επεξεργασία προκαλεί θανάτωση των επικίνδυνων μικροοργανισμών και η αεροστεγής φύλαξή τους επιτρέπει τη διατήρηση των τροφίμων σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δείτε περισσότερα

Σκορβούτο

“Εάν καταναλώνετε τροφές από κονσέρβες, διατρέχετε τον κίνδυνο να πάθετε σκορβούτο.”

Η αλήθεια

Το σκουρβούτο ήταν τα παλιότερα χρόνια συχνή πάθηση των ναυτικών, των εξερευνητών και των στρατιωτικών, που ήταν αναγκασμένοι να τρέφονται αποκλειστικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα με συντηρημένα τρόφιμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Τα τελευταία χρόνια, στις αναπτυγμένες χώρες, το σκορβούτο εμφανίζεται σπάνια, κυρίως ως αποτέλεσμα κακών διατροφικών συνηθειών και ελάχιστης έως μηδενικής κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Συνδυάζοντας λοιπόν τις αγαπημένες σας κονσέρβες TRATA με πλούσια σε βιταμίνη C λαχανικά, τα οποία δεν έχουν υποστεί έντονη θερμική επεξεργασία, απολαμβάνετε τα οφέλη μίας ισορροπημένης διατροφής.

Δείτε περισσότερα

GMO

"Οι κονσέρβες ιχθυηρών περιέχουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα"

Η αλήθεια

Οι κονσέρβες που δεν έχουν σήμανση GMO (Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί), δεν περιέχουν μεταλλαγμένα. Η νομοθεσία της ΕΕ επιβάλλει σε όλα τα Γενετικώς Τροποποιημένα Τρόφιμα και Ζωοτροφές που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από Γενετικώς Τροποποιημένους Οργανισμούς (εκτός αν η παρουσία τους είναι μικρότερη από το 0,9% του τροφίμου / ζωοτροφής ή η παρουσία του συστατικού είναι τυχαία ή τεχνικά αναπόφευκτη), να φέρουν την επισήμανση GMO (Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί). Ειδικά στην Ελλάδα, η χρήση της επισήμανσης NON GMO (Μη Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί) σε τρόφιμα που δεν περιέχουν Γενετικώς Τροποποιημένες Καλλιέργειες ή δεν έχουν παραχθεί με τη χρήση Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών, θεωρείται ότι εμπίπτει στο πλαίσιο της παραπλανητικής διαφήμισης και δεν είναι επιτρεπτή.

Δείτε περισσότερα

BPA FREE

"Όλες οι κονσέρβες τροφίμων έχουν επιστρώσεις και βερνίκια, επιβλαβή για την υγεία"

Η αλήθεια

Όλα τα υλικά κονσέρβας δεν είναι τα ίδια. Η ποιότητα των υλικών που έρχονται σε επαφή με τα ψάρια μας, δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής υγειονομικής ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία μας έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους και έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί υλικά συσκευασίας, ελεύθερα δισφαινόλης, σε συνεργασία με τις κορυφαίες εταιρείες στη παραγωγή λευκοσιδηρών κουτιών, καθώς και με ερευνητικά ιδρύματα. Την προσπάθεια αυτή θελήσαμε να την επικοινωνήσουμε στον κόσμο και ήδη, η νέα σειρά των προϊόντων τόνου που θα κυκλοφορήσει, φέρει την ένδειξη BPA free.

Δείτε περισσότερα

Ισταμίνη

"Οι κονσέρβες ψαριών προκαλούν σκομβροειδή δηλητηρίαση"

Η αλήθεια

Τα ψάρια μας υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία - αποστείρωση και συσκευάζονται σε λιγότερο από 24 ώρες, διάστημα ικανό για να διατηρήσει μόνο τη φρεσκάδα τους μέσα σε αποστειρωμένα δοχεία αλουμινίου (κονσέρβες). Έτσι αποφεύγεται κάθε είδους αλλοίωση, αλλά και περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από ισταμίνη που προκαλείται κυρίως λόγω ακατάλληλων πρακτικών κατά την παραγωγική διαδικασία του ψαριού.

Δείτε περισσότερα