Μύθοι & Αλήθειες

Συντηρητικά

“Η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει ρητά τη χρήση συντηρητικών και ειδικά για την κατηγορία των κονσερβοποιημένων ιχθυηρών. Αυτό που συμβαίνει στη συντήρηση των τροφίμων σε κονσέρβα, είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε στο σπίτι μας, όταν βράζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιο τρόφιμο και στη συνέχεια το φυλάσσουμε σε σφραγισμένα γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία. Η θερμική επεξεργασία προκαλεί θανάτωση των επικίνδυνων μικροοργανισμών και η αεροστεγής φύλαξή τους επιτρέπει τη διατήρηση των τροφίμων σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για μεγάλο χρονικό διάστημα.”

Η αλήθεια

Ένα βασικό πρόβλημα με τα τρόφιμα είναι ότι τα περισσότερα αλλοιώνονται σχετικά γρήγορα, σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Η αλλοίωση των τροφίμων σε αυτές τις θερμοκρασίες παρατηρείται όταν τα τρόφιμα εμφανίζουν σήψη, όταν ξινίζουν ή μουχλιάζουν, μένοντας για αρκετό χρονικό διάστημα σε θερμοκρασίες ευνοϊκές για την ανάπτυξη αλλοιογόνων ή/και παθογόνων μικροοργανισμών.

Για να διατηρηθούν οι τροφές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε οι άνθρωποι να μην πεινούν τις περιόδους έλλειψης επάρκειας σε τροφή, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ειδικές μέθοδοι, όπως είναι η ξήρανση, η αλάτιση (πάστωμα), το κάπνισμα, κ.ά. Ωστόσο, ένα διαιτολόγιο που βασίζεται σε τέτοιες τροφές, διατηρεί μεν τη ζωή, αλλά είναι μονότονο. Ο ανερχόμενος τότε Γάλλος στρατιωτικός Ναπολέων Βοναπάρτης (Napoléon Bonaparte, 1769-1821) κατάλαβε πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για ένα στρατό που έχει να αντιμετωπίσει όλη την Ευρώπη, και προσέφερε ένα έπαθλο δώδεκα χιλιάδων φράγκων, σε όποιον έβρισκε μια μέθοδο με την οποία να διατηρούνται τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 1795, ο Γάλλος εφευρέτης Νικολά – Φρανσουά Αππέρ (Nicolas-François Appert, 1750-1841) άρχισε να εργάζεται πάνω σε αυτό το πρόβλημα. Γνώριζε ότι ο Σπαλλαντζάνι το 1768 είχε αποδείξει με τα πειράματά του, πως το κρέας δεν αλλοιώνεται, εάν βράσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατόπιν σφραγισθεί σε δοχεία. Έτσι, ο Αππέρ ανέπτυξε ένα σύστημα εφαρμογής αυτής της μεθόδου σε μεγάλη κλίμακα, βράζοντας, επί αρκετή ώρα, κρέας και λαχανικά και κατόπιν σφραγίζοντάς τα σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία.

Η διεργασία, λοιπόν, της θερμικής επεξεργασίας σε αεροστεγείς περιέκτες προκαλεί τη θανάτωση του συνόλου των αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς και τη διατήρηση του προϊόντος για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για προσθήκη συντηρητικών, μεγάλης συγκέντρωσης αλατιού ή άλλων ουσιών, με σκοπό τη διατήρηση του προϊόντος.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία τροφίμων ορίζει ως συντηρητικά τις ουσίες, οι οποίες παρατείνουν το χρόνο διατήρησής τους, προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς ή/και τα προστατεύουν από την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Για την κατηγορία των κονσερβοποιημένων ιχθυηρών, η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση συντηρητικών.

Ανακαλύψτε κι άλλες αλήθειες

Υδράργυρος

“Ο τόνος σε κονσέρβα είναι επικίνδυνος για την υγεία μας γιατί περιέχει υδράργυρο.”

Η αλήθεια

Κονσέρβες τόνου, οι οποίες περιέχουν τα μεγάλα σε μέγεθος είδη και συγκεκριμένα, του κιτρινόπτερου τόνου* (Thunnus albacares*) και λευκού ή μακρυπτέρυγου τόνου (thunnus alalunga), περιέχουν τιμές υδραργύρου σε μεσαία επίπεδα. Αντίθετα, κονσέρβες τόνου οι οποίες περιέχουν το μικρότερο σε μέγεθος είδος, του τόνου Skipjack (Katsuwonus pelamis), περιέχουν λιγότερο από το 1/3 της συγκέντρωσης του υδραργύρου των παραπάνω ειδών. Στην TRATA χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το είδος του τόνου Skipjack και ελέγχουμε τη συγκέντρωση του υδραργύρου σε κάθε παρτίδα τόνου, έχοντας πολύ χαμηλότερα όρια αποδοχής από αυτά που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παράλληλα, συνεισφέρουμε και στην ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των αλιευμάτων, αφού το είδος του τόνου Skipjack δεν ανήκει στην επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, που εκδίδει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Αντίθετα, άλλα είδη τόνου, όπως ο κιτρινόπτερος τόνος και ο λευκός ή μακρυπτέρυγος τόνος, κατατάσσονται στα «σχεδόν απειλούμενα είδη».

Δείτε περισσότερα

Σκορβούτο

“Εάν καταναλώνετε τροφές από κονσέρβες, διατρέχετε τον κίνδυνο να πάθετε σκορβούτο.”

Η αλήθεια

Το σκουρβούτο ήταν τα παλιότερα χρόνια συχνή πάθηση των ναυτικών, των εξερευνητών και των στρατιωτικών, που ήταν αναγκασμένοι να τρέφονται αποκλειστικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα με συντηρημένα τρόφιμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Τα τελευταία χρόνια, στις αναπτυγμένες χώρες, το σκορβούτο εμφανίζεται σπάνια, κυρίως ως αποτέλεσμα κακών διατροφικών συνηθειών και ελάχιστης έως μηδενικής κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Συνδυάζοντας λοιπόν τις αγαπημένες σας κονσέρβες TRATA με πλούσια σε βιταμίνη C λαχανικά, τα οποία δεν έχουν υποστεί έντονη θερμική επεξεργασία, απολαμβάνετε τα οφέλη μίας ισορροπημένης διατροφής.

Δείτε περισσότερα

GMO

"Οι κονσέρβες ιχθυηρών περιέχουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα"

Η αλήθεια

Οι κονσέρβες που δεν έχουν σήμανση GMO (Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί), δεν περιέχουν μεταλλαγμένα. Η νομοθεσία της ΕΕ επιβάλλει σε όλα τα Γενετικώς Τροποποιημένα Τρόφιμα και Ζωοτροφές που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από Γενετικώς Τροποποιημένους Οργανισμούς (εκτός αν η παρουσία τους είναι μικρότερη από το 0,9% του τροφίμου / ζωοτροφής ή η παρουσία του συστατικού είναι τυχαία ή τεχνικά αναπόφευκτη), να φέρουν την επισήμανση GMO (Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί). Ειδικά στην Ελλάδα, η χρήση της επισήμανσης NON GMO (Μη Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί) σε τρόφιμα που δεν περιέχουν Γενετικώς Τροποποιημένες Καλλιέργειες ή δεν έχουν παραχθεί με τη χρήση Γενετικώς Τροποποιημένων Οργανισμών, θεωρείται ότι εμπίπτει στο πλαίσιο της παραπλανητικής διαφήμισης και δεν είναι επιτρεπτή.

Δείτε περισσότερα

BPA FREE

"Όλες οι κονσέρβες τροφίμων έχουν επιστρώσεις και βερνίκια, επιβλαβή για την υγεία"

Η αλήθεια

Όλα τα υλικά κονσέρβας δεν είναι τα ίδια. Η ποιότητα των υλικών που έρχονται σε επαφή με τα ψάρια μας, δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής υγειονομικής ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία μας έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους και έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί υλικά συσκευασίας, ελεύθερα δισφαινόλης, σε συνεργασία με τις κορυφαίες εταιρείες στη παραγωγή λευκοσιδηρών κουτιών, καθώς και με ερευνητικά ιδρύματα. Την προσπάθεια αυτή θελήσαμε να την επικοινωνήσουμε στον κόσμο και ήδη, η νέα σειρά των προϊόντων τόνου που θα κυκλοφορήσει, φέρει την ένδειξη BPA free.

Δείτε περισσότερα

Ισταμίνη

"Οι κονσέρβες ψαριών προκαλούν σκομβροειδή δηλητηρίαση"

Η αλήθεια

Τα ψάρια μας υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία - αποστείρωση και συσκευάζονται σε λιγότερο από 24 ώρες, διάστημα ικανό για να διατηρήσει μόνο τη φρεσκάδα τους μέσα σε αποστειρωμένα δοχεία αλουμινίου (κονσέρβες). Έτσι αποφεύγεται κάθε είδους αλλοίωση, αλλά και περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από ισταμίνη που προκαλείται κυρίως λόγω ακατάλληλων πρακτικών κατά την παραγωγική διαδικασία του ψαριού.

Δείτε περισσότερα