Συνταγές

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΑΥΡΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Χρόνος

85’

Μερίδες

8

Δυσκολία

Εύκολο

Συστατικά

  • 2 κονσέρβες γαύρο Αιγαίου TRATA σε ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ελιές καλαμών κομμένες σε ροδέλες χωρίς κουκούτσι

Για τη γέμιση

  • 1 1/2 κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες και στη μέση
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 γερή πρέζα πιπέρι
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Μέθοδος

Βάζω σε δυνατή ένταση, στην εστία, ένα μεγάλο μαθύ τηγάνι (ή μια κατσαρόλα με μεγάλο πάτο) και ζεσταίνω το ελαιόλαδο που στραγγίζω από τη μια κονσέρβα γαύρου Αιγαίου TRATA σε ελαιόλαδο. Προσθέτω τα κρεμμύδια, τα αφήνω 3-4 λεπτά και ρίχνω το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, ανακατεύω καλά και τα αφήνω για 10 λεπτά. Βάζω τη ζάχαρη και αφήνω για άλλα 30 λεπτά περίπου, να εξατμιστούν τα υγρά τους, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα και να καραμελώσουν (ενδιάμεσα δεν ξεχνώ να ανακατεύω). Τα βγάζω απο την εστιά και τα αφήνω να κρυώσουν. Για τη ζύμη ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τα ανακατεύω με το σύρμα. Ενώνω το αλεύρι με το μπεικιν πάουντερ και τα βάζω σταδιακά στα υγρά υλικά, αναδεύοντας στην αρχή με το σύρμα και στη συνέχεια με τα χέρια ή μια λεπτή ξύλινη κουτάλα.

Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγω σε ορθογώνιο σχήμα 25×35 εκ. Λαδώνω ελαφριά την ταρτιέρα και μεταφέρω τη ζύμη σε αυτή. Πιέζω με τα δάχτυλα να ακουμπήσει καλά στο πάτο και στις γωνίες του σκεύους και κόβω με ένα μαχαίρι τη ζύμη που περισσεύει από τα τοιχία. Γεμίζω την τάρτα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα απλώνω ομοιόμορφα. Τοποθετώ πάνω τους διαγώνια ρομβοειδός τους γαύρους Αιγαίου TRATA και γαρνίρω στις ενώσεις τους με κομμένες ροδέλες από ελιές καλαμών. Βάζω την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις για 45 περίπου λεπτά. Τη βγάζω από το φούρνο, την αφήνω να κρυώσει για 10-15 λεπτά και αφαιρώ την ταρτιέρα. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω μαζί με δροσερό λευκό κρασί.

Για τη ζύμη

210 ml ελαιόλαδο

250 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου

1 πρέζα αλάτι

580 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Προτάσεις για αυτή τη συνταγή

Trata Greece
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ COOKIES.

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων, οι οποίοι ενδεχομένως να τις συνδυάσουν με άλλες πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με την από μέρους σας χρήση των υπηρεσιών τους. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που χρησιμοποιούνται από τους δικτυακούς τόπους για να κάνουν την εμπειρία του χρήστη πιο αποτελεσματική σε έναν ιστότοπο, τον οποίο έχετε ήδη επισκεφτεί. Αυτό προϋποθέτει ότι χρησιμοποιείτε την ίδια συσκευή τερματικού και το ίδιο πρόγραμμα περιήγησης. Αν ναι, τα cookies θα θυμούνται τις προτιμήσεις σας, θα γνωρίζουν πώς χρησιμοποιείτε τον ιστότοπο και θα προσαρμόζουν το περιεχόμενο που σας προβάλλουν, ώστε να είναι πιο σχετικό με τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας. Τα cookies μάς βοηθούν να παρέχουμε, να προστατεύουμε και να βελτιώνουμε τα Προϊόντα ή/και τις Υπηρεσίες μας.

Cookies που χρησιμοποιούμε:
Απολύτως Απαραίτητα cookies
Cookies σε αυτόν τον ιστότοπο που απαιτούν τη συγκατάθεσή σας
Στατιστικά cookies
Cookies απόδοσης
Cookies σχετικά με τις λειτουργίες και υπηρεσίες του ιστότοπου
Cookies για σκοπούς εμπορικής προώθησης

Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πολιτική Cookies