Συνταγές

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΑΥΡΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Χρόνος

85’

Μερίδες

8

Δυσκολία

Εύκολο

Συστατικά

  • 2 κονσέρβες γαύρο Αιγαίου TRATA σε ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ελιές καλαμών κομμένες σε ροδέλες χωρίς κουκούτσι

Για τη γέμιση

  • 1 1/2 κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες και στη μέση
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 γερή πρέζα πιπέρι
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Μέθοδος

Βάζω σε δυνατή ένταση, στην εστία, ένα μεγάλο μαθύ τηγάνι (ή μια κατσαρόλα με μεγάλο πάτο) και ζεσταίνω το ελαιόλαδο που στραγγίζω από τη μια κονσέρβα γαύρου Αιγαίου TRATA σε ελαιόλαδο. Προσθέτω τα κρεμμύδια, τα αφήνω 3-4 λεπτά και ρίχνω το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, ανακατεύω καλά και τα αφήνω για 10 λεπτά. Βάζω τη ζάχαρη και αφήνω για άλλα 30 λεπτά περίπου, να εξατμιστούν τα υγρά τους, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα και να καραμελώσουν (ενδιάμεσα δεν ξεχνώ να ανακατεύω). Τα βγάζω απο την εστιά και τα αφήνω να κρυώσουν. Για τη ζύμη ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τα ανακατεύω με το σύρμα. Ενώνω το αλεύρι με το μπεικιν πάουντερ και τα βάζω σταδιακά στα υγρά υλικά, αναδεύοντας στην αρχή με το σύρμα και στη συνέχεια με τα χέρια ή μια λεπτή ξύλινη κουτάλα.

Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγω σε ορθογώνιο σχήμα 25×35 εκ. Λαδώνω ελαφριά την ταρτιέρα και μεταφέρω τη ζύμη σε αυτή. Πιέζω με τα δάχτυλα να ακουμπήσει καλά στο πάτο και στις γωνίες του σκεύους και κόβω με ένα μαχαίρι τη ζύμη που περισσεύει από τα τοιχία. Γεμίζω την τάρτα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα απλώνω ομοιόμορφα. Τοποθετώ πάνω τους διαγώνια ρομβοειδός τους γαύρους Αιγαίου TRATA και γαρνίρω στις ενώσεις τους με κομμένες ροδέλες από ελιές καλαμών. Βάζω την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις για 45 περίπου λεπτά. Τη βγάζω από το φούρνο, την αφήνω να κρυώσει για 10-15 λεπτά και αφαιρώ την ταρτιέρα. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω μαζί με δροσερό λευκό κρασί.

Για τη ζύμη

210 ml ελαιόλαδο

250 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου

1 πρέζα αλάτι

580 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Προτάσεις για αυτή τη συνταγή