Σαλάτα με αρωματικό ρύζι, σαφράν και τονοσαλάτα με κινόα και τόνο καπνιστό

Time Icon 40’
Plates Icon 4
Difficulty Icon ΕΥΚΟΛΟ
Article Title

1 συσκευασία (διπλέτα) TRATA με κινόα και τόνο καπνιστό

Για το ρύζι

300 γρ. ρύζι μπασμάτι

400 γρ. κρύο νερό

Αλάτι

1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες

4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κομματάκι ginger τριμμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. σταφίδες μαύρες

10 βερύκοκα ξερά σε λεπτές φέτες

Για τη σάλτσα

10 ίνες σαφράν

1/2 κ.γ. κουρκουμάς σκόνη

Λίγο ζεστό νερό

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε καλά. Μεταφέρουμε σε ένα δοχείο με νερό και αφήνουμε για 15 λεπτά. Όταν ο χρόνος περάσει στραγγίζουμε το ρύζι, μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τα 400 γρ. νερού, αλατίζουμε, φέρνουμε σε βρασμό, κλείνουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλής έντασης φωτιά (στο σημείο που ίσα ίσα να βράζει) για 12 λεπτά. Όταν ο χρόνος περάσει κατεβάζουμε από την εστία, βγάζουμε το καπάκι, καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 15 ακόμη λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε το σαφράν σε λίγο ζεστό (αλλά όχι καυτό) νερό και αφήνουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το ginger, το λάδι, αλατίζουμε και αφήνουμε σε μέτριας έντασης φωτιά με το καπάκι κλειστό για 15 περίπου λεπτά, προθέτουμε τις σταφίδες, τα βερύκοκα, την τονοσαλάτα με κινόα και τόνο καπνιστό, κατεβάζουμε από την φωτιά, ανακατεύουμε με το ρύζι (που ετοιμάσαμε)  και σερβίρουμε με τη σάλτσα.