ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝΟ ΚΑΠΝΙΣΤΟ

Time Icon 30’
Plates Icon 4
Difficulty Icon ΕΥΚΟΛΟ
Article Title

1 συσκευασία (διπλέτα) τόνος καπνιστός TRATA

4 κ.σ. ελαιόλαδο

300γρ. μανιτάρια διάφορα, με μεγάλα κομμάτια

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

Αλάτι και πιπέρι

200γρ. κρεμμύδι κόκκινο ξερό, ψιλοκομμένο

250γρ. ρύζι για ριζότο

50γρ. λευκό κρασί

800γρ. ζεστός ζωμός θαλασσινών ή λαχανικών ή ζεστό νερό

Για το σερβίρισμα

1 λεμόνι, το χυμό του

Φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το ριζότο αυτο, όπως και για κάθε άλλο ριζότο, είναι σημαντικό να διατηρούμε τον ζωμό (ή το νερό ανάλογα τί χρησιμοποιούμε) ζεστό. Θα μαγειρέψουμε τα μανιτάρι πρώτα και στη συνέχεια θα τα προσθέοσυμε στο ριζότο.

Ανοίγουμε τον τόνο και κρατάμε το λαδάκι του. Θα χρησιμοποιήσουμε το λάδι αυτό για το ρύζι. Σ΄ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε σε μέτριας έντασης φωτιά μέχρι τα μανιτάρια να ψηθούν καλά. Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε τον τόνο και μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος. Θα συνεχίσουμε το μαγείρεμα εδώ (χωρίς να καθαρίσουμε το σκεύος).

Στο ίδιο σκεύος, βάζουμε το λαδάκι του τόνου (που κρατήσαμε), το κρεμμύδι, αλατίζουμε και αφήνουμε σε μέτριας έντασης φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Όταν το κρεμμύδι είναι έτοιμο, προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικά λεπτά.

Ορίζουμε 17 λεπτά στο χρονόμετρο της κουζίνας και το ενεργοποιούμε. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό (που έχουμε φροντίσει να διατηρούμε ζεστό) στο ριζότο σταδιακά. Όταν τα υγρά στεγνώσουν προσθέτουμε λίγο ακόμη. Θα πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς, “διπλώνοντας” τα υγρά στο ρύζι. Όταν ο χρόνος περάσει δοκιμάζουμε το ρύζι. Θα πρέπει να έχουμε ένα ωραία χυλωμένο ριζότο, με τον κόκκο του ρυζιού να κρατάει ελαφρά. Αν είμαστε έτοιμοι, αποσύρουμε από τη φωτιά. Συμπληρώνουμε τα μανιτάρι και τον τόνο στο ριζότο και σερβίρουμε με χυμό λεμονιού και φρέσκο πιπέρι.