STICKS ΓΑΥΡΟΥ ΜΕ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Time Icon 40’
Plates Icon 4
Difficulty Icon ΕΥΚΟΛΟ
Article Title

1 συσκευασία φρεσκοκατεψυγμένων φιλέτων γαύρου Αιγαίου Trata on Ice (400 γρ.)

200 γρ. αμύγδαλα ωμά, χωρίς τη φλούδα τους

200 γρ. αλεύρι

2 αβγά

200 γρ. γαλέτα

50 γρ. μουστάρδα

30 γρ. χυμός λεμονιού

50 γρ. ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Φύλλα μαρουλιού

Ραπανάκια

Φρέσκα μυρωδικά

Εκτέλεση

Αφήνουμε τον γαύρο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει ελαφρώς αλλά να μην ξεπαγώσει τελείως. Με ένα μεγάλο μαχαίρι τον κόβουμε σε μπαστούνια πλάτους δύο εκατοστών.

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε βραστό νερό και τα αφήνουμε εκεί για είκοσι λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και ετοιμάζουμε το πανάρισμα. Βάζουμε στον πάγκο της κουζίνας τρία πιάτα στη σειρά. Στο πρώτο βάζουμε το αλεύρι, στο δεύτερο τα χτυπημένα αβγά και στο τρίτο τη γαλέτα.

Περνάμε τα φιλέτα γαύρου από τα τρία πιάτα, διαδοχικά. Ακουμπάμε τα φιλέτα στο ταψάκι και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε. Ψήνουμε για 18 περίπου λεπτά μέχρι ο γαύρος να αποκτήσει μία ωραία κρούστα.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη μαγιονέζα αμυγδάλου. Στραγγίζουμε τα αμύγδαλα και κρατάμε το νερό. Αλέθουμε τα αμύγδαλα πολύ καλά. Βάζουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μία ωραία πάστα. Συμπληρώνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε μία κρέμα σαν μαγιονέζα. Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο από το νεράκι που κρατήσαμε.

Σερβίρουμε πάνω σε φύλλα μαρουλιού με τα ραπανάκια, τα μυρωδικά και τη μαγιονέζα στο πλαί.