ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

Time Icon 40’
Plates Icon 4
Difficulty Icon ΕΥΚΟΛΟ
Article Title

1 συσκευασία φρεσκοκατεψυγμένων φιλέτων σαρδέλας Αιγαίου Trata on Ice (400γρ.)

200 γρ. μανιτάρια

50 γρ. ελαιόλαδο

1 λεμόνι, το χυμό του

Αλάτι και πιπέρι

Για την νηστίσιμη μαγιονέζα

100 γρ. κάσιους ωμά

2 χουρμάδες

150 γρ. βραστό νερό

30 γρ. μουστάρδα

50 γρ. ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα

50 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Αφήνουμε τις σαρδέλες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Με ένα υγρό πανί, καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα αν είναι σκληρή. Αφαιρούμε το κοτσάνι τους αν είναι σκληρό. Κόβουμε τα μανιτάρια σε μέτρια κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι.

Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά. Όταν τα δέκα λεπτά περάσουν, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε τις σαρδέλες. Τις βάζουμε ανάμεσα στα μανιτάρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 ακόμη λεπτά.

Μέχρι να ψηθούν οι σαρδέλες ετοιμάζουμε τη νηστίσιμη μαγιονέζα. Βάζουμε τα ωμά κάσιους και τους χουρμάδες μέσα στο βραστό νερό και τους αφήνουμε να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό τους. Βάζουμε στο μούλτι τα κάσιους, τους χουρμάδες, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και αλέθουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε.

Όταν οι σαρδέλες είναι έτοιμες μπορούμε να σερβίρουμε. Μοιράζουμε σε τέσσερις μερίδες και συνοδεύουμε με τη νηστίσιμη μαγιονέζα στο πλάι.