ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΕΛΑΝΙ ΣΟΥΠΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΟΝΟ

Time Icon 30’
Plates Icon 4
Difficulty Icon ΕΥΚΟΛΟ
Article Title

1 συσκευασία (διπλέτα) τόνος καπνιστός TRATA

200 γρ. κρεμμύδι κόκκινο ξερό, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

250 γρ. ρύζι Καρολίνα

50 γρ. λευκό κρασί

800 γρ. ζεστός ζωμός θαλασσινών

30 γρ. μελάνι σουπιάς

Για το σερβίρισμα

Φρέσκος μάραθος

30 γρ. χυμός λεμονιού

Φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση

Ανοίγουμε τον τόνο και κρατάμε το λαδάκι του. Θα χρησιμοποιήσουμε το λάδι αυτό για το μαγείρεμα. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι του τόνου, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανάβουμε το μάτι. Θα μαγειρέψουμε σε μέτρια προς δυνατή ένταση. Μαγειρεύουμε με το καπάκι σκεπασμένο για μερικά λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει γλυκό και διάφανο.

Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί. Θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικά λεπτά. Ορίζουμε 17 λεπτά στο χρονόμετρο της κουζίνας και το ενεργοποιούμε. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζεστό ζωμό θαλασσινών στο ριζότο σταδιακά. Όταν τα υγρά στεγνώσουν προσθέτουμε λίγο ακόμη. Θα πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς, ”διπλώνοντας” τα υγρά στο ρύζι. Κρατάμε λίγο ζωμό για το τέλος. Προσθέτουμε το μελάνι σουπιάς, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μαύρο πλέον ζωμό στο ριζότο.

Κάπου εδώ θα πρέπει να έχουν περάσει τα 17 λεπτά που είχαμε ορίσει στην αρχή. Δοκιμάζουμε το ρύζι. Θα πρέπει να έχουμε ένα ωραία χυλωμένο ριζότο, με τον κόκκο του ρυζιού να κρατάει ελαφρά. Αν είμαστε έτοιμοι, αποσύρουμε από τη φωτιά. Συμπληρώνουμε τον τόνο στο ριζότο και σερβίρουμε με φρέσκο μάραθο, χυμό λεμονιού και φρέσκο πιπέρι.

Tip! Το μελάνι σουπιάς είναι αρκετά αλμυρό και αυτός είναι ο λόγος που δε χρησιμοποιούμε αλάτι. Μπορείτε να αλλάξετε τον μάραθο με όποιο άλλο μυρωδικό σας βρίσκεται.