ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ

Time Icon 60’
Plates Icon 4
Difficulty Icon ΕΥΚΟΛΟ
Article Title

Υλικά για 12 ψωμάκια

Για τη γέμιση

1 συσκευασία (2πλέτα) τόνος καπνιστός πικάντικος TRATA

2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κ.σ. μαγιονέζα

2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

Φρέσκα μυρωδικά

Για τα ψωμάκια

125γρ. γιαούρτι 1,5% λιπαρά

4γρ. ξηρή μαγιά

1/2 κ.γ. ζάχαρη

90γρ. αραβοσιτέλαιο και λίγο ακόμη για το ταψί

1/2 κ.γ. αλάτι

250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το ψήσιμο

1 αβγό

Σουσάμι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε τον τόνο, τα κρεμμυδάκια, τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Η γέμιση αυτή είναι αρκετή για τα ψωμάκια. Όση περισσέψει, θα τη σερβίρουμε μαζί με τα ψωμάκια σαν ντιπ.

Ετοιμάζουμε τα ψωμάκια. Αφήνουμε το γιαούρτι να έρθει σε θερμοκρασία φωματίου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αραβοσιτέλαιο, το αλάτι και το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη. Την αφήνουμε για λίγο σε ζεστό μέρος, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Προετοιμάζουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε με λίγο αραβοσιτέλαιο. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μία μπαλίτσα. Πιάνουμε την πρώτη μπαλίτσα, την ανοίγουμε με τα δάχτυλα σε ένα μικρό στρόγγυλο φύλλο, το γεμίζουμε με μία κουταλιά του γλυκού γέμιση, το κλείνουμε με τα δάχτυλα και το βάζουμε στο ταψί. Η ένωση θα πρέπει να βρίσκεται στην κάτω πλευρά. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Με ένα πινέλο απλώνουμε λίγο αβγό σε κάθε ψωμάκι. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.

Σερβίρουμε τα ψωμακια με το ντιπ (από τη γέμιση που περίσσεψε) στο πλάι.