ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ

Time Icon 55’
Plates Icon 4
Difficulty Icon ΕΥΚΟΛΟ
Article Title

1 συσκευασία (2πλέτα) τόνος καπνιστός πικάντικος TRATA

400 γρ. πράσα

200 γρ. νερό

Αλάτι και πιπέρι

50 γρ. ελαιόλαδο

400 γρ. σέλινο

400 γρ. καρότα

Για το αβγολέμονο

1 λεμόνι, το χυμό του

1 αβγό, τον κρόκο του

Εκτέλεση

Ανοίγουμε τον τόνο και κρατάμε το λαδάκι του. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το λάδι στο μαγείρεμα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα σε μεγάλα κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα πράσα, το νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε σε μέτριας έντασης φωτιά, μέχρι τα πράσα να μαλακώσουν. Παράλληλα καθαρίζουμε το σέλινο και κόβουμε τη ρίζα σε μεγάλα κομμάτια. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Βάζουμε το σέλινο και τα καρότα στην κατσαρόλα, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για είκοσι περίπου λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Θα πρέπει να έχει μείνει αρκετό ζουμί στην κατσαρόλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο μέχρι να ετοιμάσουμε το αβγολέμονο.

Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Θα χρειαστούμε όλο σχεδόν το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να το μεταφέρουμε σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος. Σε ένα δοχείο βάζουμε τον κρόκο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Με μια κουτάλα μεταφέρουμε το ζουμί από το φαγητό στο μίγμα με το αβγό, λίγο-λίγο και πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει. Αδειάζουμε το μίγμα στην κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και κρατώντας την από τα χερούλια, ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Σερβίρουμε με τον καπνιστό τόνο στην κορυφή.