ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΟΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Time Icon 55’
Plates Icon 8
Difficulty Icon ΕΥΚΟΛΟ
Article Title

1 συσκευασία (2πλέτα) τόνος καπνιστός TRATA

500 γρ. πένες ριγέ ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής μας

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 πράσο κομμένο σε ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

12 ντοματίνια κομμένα στα δυο

2 κούπες (500ml) τριμμένες ντομάτες

2 κ.σ. γεμάτες (40 γρ.) πράσινες ελιές κομμένες σε ροδέλες χωρίς κουκούτσι

1 κ.γ. θυμάρι

1 λεμόνι ξύσμα

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 κ.γ. αλάτι

1 γερή πρέζα πιπέρι

Εξοπλισμός:

1 πυρίμαχο ταψί 35×25 εκ.

1 μέτρια κατσαρόλα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και 2 κ.γ. αλάτι, ρίχνω τα ζυμαρικά και τα αφήνω σε μέτρια ένταση να βράσουν για 3-4 λεπτά πιο λίγο από τον προτεινόμενο χρόνο της συσκευασίας τους.

Τα στραγγίζω και κρατάω 100 ml από το ζωμό τους. Βάζω τις πένες σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, τις ραντίζω με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύω απαλά.

Στην ίδια κατσαρόλα που έβρασα τις πένες στραγγίζω το λάδι από τη μια συσκευασία του καπνιστού τόνου TRATA, βάζω δυνατή ένταση και σοτάρω το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνω το σκόρδο, το αφήνω για 1 λεπτό και ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες, 1 κ.γ. αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 1 κ.γ. θυμάρι, μειώνω την ένταση σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά.

Όταν ετοιμαστεί η σάλτσα, την βγάζω από την εστία και προσθέτω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις ελιές, τον καπνιστό τόνο TRATA, ξύσμα μισού λεμονιού, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τα ανακατεύω όλα πολύ καλά.

Ρίχνω τη σάλτσα στο σκεύος με τα ζυμαρικά, ανακατεύω και θρυμματίζω από πάνω διάσπαρτα τον δεύτερο τόνο με το λάδι του.

Ανάλογα πόσο υγρή είναι η σάλτσα ντομάτας, βάζω 30-100 ml από το ζωμό των ζυμαρικών που κράτησα.

Σκεπάζω το πυρίμαχο με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180ºC, στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.

Βγάζω από το φούρνο, γαρνίρω με λίγο έξτρα μαϊντανό, κλαδιά από φρέσκο θυμάρι και ξύσμα λεμονιού.