ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΟΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Time Icon 70’
Plates Icon 4
Difficulty Icon ΕΥΚΟΛΟ
Article Title

1 συσκευασία (2πλέτα) τόνος καπνιστός TRATA

4 μελιτζάνες

2 κρεμμύδια κομμένα σε μισές ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

4 ντομάτες πομοντόρο ή σφιχτές, κομμένες καρέ

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 κ.γ. θυμάρι

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

1/8 κ.γ. πιπέρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση

Πλένω, στεγνώνω και κόβω τις μελιτζάνες στη μέση, τις πασπαλίζω με λίγο αλάτι και τις αφήνω για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Με ένα μαχαίρι, αφαιρώ την ψίχα σε ένα μπολ, αφήνοντας πειριθώριο 1/2 εκ. περιμετρικά. Τις βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί, τις ραντίζω και αλείφω με ένα πινέλο με ελαιόλαδο. Τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά, να μαλακώσουν. Τις βγάζω και τις αφήνω λίγο να κρυώσουν.

Κόβω την ψίχα από τις μελιτζάνες σε καρέ.

Βάζω ένα τηγάνι στην εστία σε μέτρια-δυνατή ένταση και μέσα του στραγγίζω το λάδι από τη μια συσκευασία καπνιστού τόνου. Μόλις ζεσταθεί σοτάρω τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά και ρίχνω το σκόρδο αφήνοντας για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτω την ψίχα από τις μελιτζάνες ανακατεύοντας για 5-6 λεπτά, να μαλακώσει και να εξατμιστούν τα υγρά της. Συνεχίζω με τις ντομάτες, τη ζάχαρη, 1/2 κ.γ. αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και τα σιγοβράζω για 15 λεπτά.

Βγάζω το τηγάνι από την εστία, αφήνω να κρυώσει 1 λεπτό και ρίχνω μέσα τους 2 καπνιστούς τόνους (στραγγίζω και κρατάω το λάδι από τον δεύτερο τόνο για αργότερα). Τους σπάω με ένα πιρούνι και προσθέτω το μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά τη γέμιση.

Με ένα κουτάλι γεμίζω με το μείγμα τις μελιτζάνες, πασπαλίζω με λλιγη τριμμένη φρυγανιά την κάθε μια και ραντίζω με το λάδι που κράτησα από τον καπνιστό τόνο.

Τις ψήνω ξανά, στους 200°C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά, να πάρουν χρώμα και να χρυσαφίσει η φρυγανιά.

Όταν ετοιμαστούν, γαρνίρω με ένα κλαδάκι μαϊντανό κάθε μελιτζάνα και σερβίρω στα πιάτα.