ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

Time Icon 60’
Plates Icon 3
Difficulty Icon ΕΥΚΟΛΟ
Article Title

1 κονσέρβα σαρδέλες τομάτας TRATA

300 γρ. μακαρόνια ή λινγκουίνι

3 κόκκινες πιπεριές

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι

2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο

1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

35 γρ. (1 χούφτα) κουκουνάρια

1 χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τοποθετώ τις πιπεριές και τις βάζω στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στον αέρα να ψηθούν για 20-30 λεπτά στους 200ºC. Τις βγάζω, τις αφήνω 5 λεπτά να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζω, αφαιρώ το κοτσάνι, τα σπόρια τους και τις κόβω σε κομμάτια.

Γεμίζω μια κατσαρόλα με νερό στα 2/3 της και το βράζω. Προσθέτω 1/2 κ.γ. αλάτι, ανακατεύω και ρίχνω τα ζυμαρικά. Ανακατεύω και αφήνω σε μέτρια ένταση να βράσουν 2 λεπτά λιγότερο από τον ενδεδειγμένο χρόνο που προτείνει η συσκευασία τους.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνω 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια ένταση και σοτάρω το κρεμμύδι με τα κουκουνάρια. Μόλις τα κουκουνάρια καβουρδιστούν και πάρουν χρώμα, προσθέτω το σκόρδο, αφήνω για ένα λεπτό και βγάζω το τηγάνι από την εστία.

Βάζω στον πολυκόφτη τις πιπεριές, το μείγμα από το τηγάνι και τα πολτοποιώ. Στο ίδιο τηγάνι με πριν, ρίχνω το πολτοποιημένο μείγμα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1/4 κ.γ. πιπέρι, 1/2 κ.γ. πάπρικα και στραγγίζω τη σάλτσα από την κονσέρβα με τις σαρδέλες τομάτας. Προσθέτω 1/4 κούπας (60ml) από το ζωμό των ζυμαρικών που κράτησα, ανακατεύω, μισοσκεπάζω το σκεύος και αφήνω σε χαμηλή ένταση τη σάλτσα να σιγοβράζει για 15 λεπτά. Ενδιάμεσα ελέγχω αν χρειαστεί περισσότερη υγρασία η σάλτσα και προσθέτω πάλι από το ζωμό.

Όταν έχει βράσει η σάλτσα βάζω στο τηγάνι τα ζυμαρικά, 2 σαρδέλες τομάτας κομμένες στα 3, ανακατεύω καλά και αφήνω για 3 λεπτά να βράσουν όλα τα υλικά μαζί.

Σερβίρω στα πιάτα τη μακαρονάδα, τοποθετώντας σε κάθε πιάτο από 3 σαρδέλες τομάτας στο κέντρο ακτινωτά και γαρνίρω με φρέσκα φύλλα βασιλικού.