ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΦΑΒΑ

Time Icon 70’
Plates Icon 4
Difficulty Icon ΕΥΚΟΛΟ
Article Title

1 συσκευασία φρεσκοκατεψυγμένα φιλέτα γαύρου Αιγαίου TRATA ON ICE (400 γρ.)

2 κ.σ. λάδι

1 λεμόνι, το χυμό του

Λίγη ρίγανη

Για τη φάβα

250 γρ. φάβα

1 λίτρο νερό

1 κρεμμύδι μεγάλο σε κύβους

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Άνηθος, ψιλοκομμένος

Ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά τη φάβα σε τρεχούμενο νερό. Θα πρέπει το νερό να τρέχει διαυγές. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη φάβα, το αλάτι, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει σε μέτριας έντασης φωτιά, μέχρι η φάβα να μαλακώσει. Τότε στραγγίζουμε καλά και κρατάμε το νερό. Λογικά θα μας έχει μείνει μία περίπου κούπα. Αλατίζουμε τη φάβα και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν η φάβα κρυώσει, την περνάμε από το μούλτι σε πουρέ. Μπορούμε να την αλέσουμε καλά, να γίνει βελούδινη ή να αφήσουμε κάποια κομμάτια μέσα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τον γαύρο. Αφήνουμε τα φιλέτα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. Βάζουμε τα φιλέτα στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι, τη ρίγανη και ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά, μέχρι τα φιλέτα γαύρου να ψηθούν καλά. Όταν ο γαύρος είναι έτοιμος, μπορούμε να σερβίρουμε.

Μοιράζουμε τη φάβα στα πιάτα. Στη κορυφή βάζουμε τον γαύρο. Σερβίρουμε με τον άνηθο, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού στην κορυφή.