CEASAR’S SALAD ΜΕ ΣΑΡΔΕΛΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΣΑΡΔΕΛΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ

Time Icon 40’
Plates Icon 4
Difficulty Icon ΕΥΚΟΛΟ
Article Title

16 σαρδέλες σε ελαιόλαδο (περίπου 2 κονσέρβες) TRATA

3 μαρούλια πλυμμένα και στεγνωμένα

16 φέτες προσούτο

160 γρ. φλεικς (νιφάδες) παρμεζάνας

Για το ceasar’s ντρέσινγκ

20 γρ. πικάντικες σαρδέλες TRATA (χωρίς το κόκκαλο)

2 σκελίδες σκόρδο

60 ml λευκό κρασί

1 αυγό

75 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

2 κ.γ. Dijon μουστάρδα

150 ml ηλιέλαιο

Αλάτι και πιπέρι

Για τα κρουτόν

6 φέτες ψωμί του τοστ κατεψυγμένες

2 σκελίδες σκόρδο

6 κλωνάρια θυμάρι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Αλάτι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση για το Ceasar’s ντέσινγκ

Βάζουμε όλα  τα υλικά για το ντρέσινγκ σε ένα ψηλό δοχείο και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ. Ξεκινάμε να χτυπάμε από τη βάση του δοχείου και ανεβάζουμε το ραβδομπλέντερ σταδιακά προς την επιφάνεια του ντρέσινγκ για να ομογενοποιηθούν σταδιακά τα υλικά και να μην κόψει.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.

Εκτέλεση για τα κρουτόν

Κόβουμε τις κόρες από τις κατεψυγμένες φέτες του τοστ και στη συνέχεια κόβουμε την ψίχα σε μικρούς κύβους.

Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο αφού το σπάσουμε ελαφρά, το φρέσκο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και τέλος τους κύβους από το ψωμί. Ανακατεύουμε συνέχεια με μία ξύλινη σπάτουλα, έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να μην καούν.

Τα κρουτόν είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

Tip: Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τα κρουτόν στον φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 10′.

Εκτέλεση για το προσούτο

Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Απλώνουμε τις φέτες του προσούτο πάνω στη λαδόκολλα προσέχοντας να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και ψήνουμε στους 180ºC στον αέρα για 10′.

Για το σερβίρισμα

Κόβουμε το μαρούλι σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους με τα χέρια, προσθέτουμε όσο ντρέσινγκ θέλουμε και ανακατεύουμε για να αναμειχθεί καλά με τα φύλλα.

Προσθέτουμε λίγη παρμεζάνα και λίγο προσούτο μέσα στο μπολ με τη σαλάτα, ανακατεύουμε μία τελευταία φορά και σερβίρουμε.

Γαρνίρουμε με λίγο ακόμα τραγανό προσούτο, παρμεζάνα σε φλέικς, τα κρουτόν και τις σαρδέλες σε ελαιόλαδο αφού τις καθαρίσουμε από το κόκκαλο.