KONVA.GR

Χιλιάδες λύσεις που θα σου λύσουν τα χέρια ανεβάζοντας τον τόνο στη γεύση!

Ο τόνος σε κονσέρβα ήταν πάντα η εύκολη λύση μιας δίαιτας, μια υψηλής ποιότητας σε πρωτεΐνη τροφής που έρχεται στο πιάτο σου στη στιγμή, χωρίς μαγείρεμα, με το άνοιγμα ενός κουτιού. Οι εποχές εξελίσσουν μια κονσέρβα από τις πιο αθώες, αφού το λάδι και το αλάτι, ήταν από την αρχαιότητα τα πιο αγνά συντηρητικά. Αυτά είναι που διατηρούν τη φρεσκάδα, τη γεύση αλλά και τη θρεπτική αξία, χωρίς να μπαίνουν στη μέση περιττές χημείες, χρωστικές και συντηρητικά. Ο καπνιστός τόνος καπνίζεται με φυσικό τρόπο πάνω σε ξύλα οξυάς, έλατου και βελανιδιάς για να δώσει μια πρωτόγνωρη, πολύτιμη, γκουρμέ εκδοχή σε μια αγαπημένη από τα παλιά, λιχουδιά. Το κάπνισμα βοηθά το εκλεκτό φιλέτο να γίνει ακόμη πιο ζουμερό και βελούδινο. Η ισορροπία ανάμεσα στη γεύση του ψαριού και το διακριτικό κάπνισμα βοηθά στο να το εκτιμήσουν ακόμη και κείνοι που δεν είναι φίλοι κολλητοί με τα καπνιστά.

Ο καπνιστός τόνος στη μαγειρική.

*Εύθραυστο και πλούσιο σε ένταση υλικό, ο καπνιστός τόνος θέλει τον τρόπο του στην κατσαρόλα. Ιδανικός σε μια μακαρονάδα, κυρίως λευκή, δεν θέλει μαγείρεμα αλλά απλά να τον προσθέσεις προσεκτικά. Χρειάζεται να προσέχει κανείς να μην διαλυθεί την τελευταία στιγμή στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα, εκείνο το μισό λεπτό που χρειάζεται ίσα-ίσα να ζεσταθεί.

*Από τα παρακάτω υλικά διαλέγεις και συνδυάζεις για να χτίσεις την ιδανική μακαρονάδα: κρεμμύδι, σκόρδο, φινόκιο, κόκκινη πιπεριά, λεμόνι σε χυμό ή ξύσμα ή μικρά λεπτά φετάκια, μπρόκολο, σπανάκι και όλα τα χόρτα, μελιτζάνα, κολοκυθάκι. Επίσης, λατρεύει τα φρέσκα μυρωδικά που θα μπουν την τελευταία στιγμή: μαϊντανό, άνηθο, βασιλικό, την ξερή ρίγανη και το λεμονοθύμαρο.

*Μια μακαρονάδα με καπνιστό τόνο δεν θα σου πάρει να γίνει πάνω από 10 λεπτά: όσα χρειάζεται να μαραθούν στο ελαιόλαδο τα λαχανικά και το κρεμμύδι.

*Το ίδιο εξαίσια ταιριάζει στο ριζότο ή το τραχανότο.

*Την τελευταία στιγμή τον προσθέτεις στα φασολάκια, στις μελιτζάνες, στις μπάμιες, το σπανακόρυζο και όλα τα ελληνικά λαδερά που περίσεψαν από την προηγούμενη, δημιουργώντας ένα ολόφρεσκο, διαφορετικό πιάτο ημέρας.

*Δίνει μια άλλη διάσταση όταν τον πρoσθέσεις στο τέλος, μετά το ψήσιμο σε μια πίτσα με ντομάτα ή λευκή με κρεμμύδι και μοτσαρέλα.

*Φτιάχνει μια υπέροχη, γρήγορη τάρτα με τυριά, άνηθο και κρεμμύδι ή οποιοδήποτε λαχανικό. Για περισσότερη ευκολία και ταχύτητα, βάζεις φύλλο κρούστας αντί για μια κλασική ζύμη τάρτας.

 

Ελένη Ψυχούλη