Διατροφή

Η Μεσογειακή διατροφή

Ο όρος “Mεσογειακή διατροφή” αναφέρεται, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, στις διατροφικές συνήθειες των χωρών της Μεσογείου, με επικεφαλής την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Νότια Ιταλία.

Η Μεσογειακή διατροφή

Τι κάνει αυτή τη διατροφή τόσο μοναδική;

Χαρακτηριστικά & Οφέλη

Γνωστές για τον πλούτο και τη θρεπτική αξία τόσο των θαλασσών όσο και της γης τους, αυτές οι χώρες βασίζουν τη διατροφή τους σε ψάρια χαμηλών λιπαρών, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πατάτες, φασόλια, καρύδια και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ οι κάτοικοί τους σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, επιδεικνύουν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα προσδόκιμου ζωής στον κόσμο. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές. Τι είναι αυτό που την κάνει όμως τόσο μοναδική;

Ψάρια & Θαλασσινά

Ζούμε και μεγαλώνουμε περιτριγυρισμένοι από το μπλε χρώμα του Αιγαίου. Εδώ, το ψάρι είναι ένα απλό, καθημερινό συστατικό. Είναι ένα απογευματινό σνακ, ένα πιάτο που είναι έτοιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα και καλύπτει διατροφικά μια ολόκληρη οικογένεια. Μαγειρεύεται με διαφορετικές μεθόδους και είναι εύκολο φαγητό για κάθε μέρα. Συνδυάζεται καλά με μια σαλάτα από λαχανικά εποχής, ενώ το λάδι και ο χυμός λεμονιού αποτελούν την καλύτερη σάλτσα για ψάρια και θαλασσινά.

Ελληνικό Λάδι Ελιάς

Το εξαιρετικό ελληνικό ελαιόλαδο είναι βασικό μέρος της διατροφής μας. Οι ελιές καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές, ενώ το παραγόμενο λάδι φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής, το έδαφος, τις συνθήκες συγκομιδής του και τον τρόπο επεξεργασίας του. Αυτό το μοναδικό σε ποιότητα ελαιόλαδο καταναλώνεται ωμό σε σαλάτες, προσθέτει γεύση σε σούπες και πιάτα ζυμαρικών και θαλασσινά, μαγειρεμένα στη σχάρα ή στο φούρνο. Είναι βασικό συστατικό για κάθε πιάτο που μαγειρεύεται σε τηγάνι, μπορεί να σερβιριστεί με φρέσκο ψωμί και μυρωδικά ως ορεκτικό, ενώ αντικαθιστά το βούτυρο σε επιδόρπια, πίτες και μπισκότα. Μπορούμε πραγματικά να φανταστούμε μια ελληνική σαλάτα χωρίς ελαιόλαδο;

Φρούτα & Λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή. Τα φρούτα υπάρχουν σε ποικιλία γεύσεων και χρωμάτων, τρώγονται ωμά, σε σπιτικές μαρμελάδες και σε κονσέρβα. Ομοίως, η ποικιλία των λαχανικών φαίνεται ανεξάντλητη. Συμπληρώνουν την καθημερινή διατροφή, αλλά υπάρχουν και σε πιάτα όπως η κλασική ελληνική σαλάτα, που αποτελούν πλήρη γεύματα από μόνα τους. Μια τέλεια σαλάτα περιέχει πολλά λαχανικά, όσο περισσότερα τόσο καλύτερα: ξερά και φρέσκα μυρωδικά, χόρτα, φρέσκα κρεμμυδάκια και φυσικά ελαιόλαδο. Σερβίρεται με λίγο τυρί και ψωμί ή παξιμάδια στο πλάι.

Μικρά Νόστιμα Μυστικά

Ποιοτικά συστατικά για γευστικές σπιτικές συνταγές

Ελαιόλαδο
Το περίφημο ελαιόλαδο της Ελλάδας είναι η βάση της κουζίνας μας, αφού κανένα πιάτο δεν είναι αυθεντικά ελληνικό χωρίς ελαιόλαδο. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες, ενώ η εξαιρετική του γεύση καθορίζεται από την ποικιλία του και από το πού και πώς παρήχθη. Λίγο ωμό ελαιόλαδο στο σερβίρισμα των πιάτων είναι το μυστικό για έξτρα γεύση και άρωμα.
Τομάτες
Αλήθεια, μπορεί κανείς να φανταστεί ένα ελληνικό γεύμα χωρίς τομάτες; Είναι η γρήγορη επιλογή σαλάτας για το καλοκαίρι και η βαθιά νόστιμη σάλτσα για το μαγείρεμα του κρέατος. Οι τομάτες είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C και λυκοπένιο. Ο μεσογειακός γαύρος στο φούρνο και οι σαρδέλες με τομάτες και μυρωδικά είναι από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα.
Καλαμπόκι
Πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και θρεπτικά στοιχεία, προσθέτει γεύση στις σαλάτες μας και αυτό το τραγανό στοιχείο που τις κάνει πιο ενδιαφέρουσες. Με φυσική γλυκιά γεύση, το καλαμπόκι είναι τέλειο με θαλασσινά και βασικό συστατικό της αγαπημένης τονοσαλάτας TRATA που είναι πάντα έτοιμη προς κατανάλωση.
Ελιές
Ο καρπός της ελιάς δεν λείπει ποτέ από ένα ελληνικό σπίτι. Άλλωστε, έχει “μεγαλώσει” γενιές για γενιές! Πλούσιες σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά, οι ελιές μπορούν να είναι ένα τέλειο σνακ, να συνοδεύουν το πρωινό και να συμπληρώνουν το μεσημεριανό και το βραδινό.
Λεμόνι
Ο χυμός λεμονιού δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, αλλά και απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητάς μας. Συνοδεύει φρέσκες σαλάτες, δίνει γεύση σε επιδόρπια και πιάτα, ενώ η οξύτητά του αναδεικνύει τη γεύση των θαλασσινών με μοναδικό τρόπο. Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές σταγόνες φρέσκου χυμού λεμονιού στο επόμενο πιάτο με θαλασσινά που θα ετοιμάσετε και θα δείτε τη διαφορά.
Καρότα
Τα καρότα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας και στην πρόληψη παθήσεων. Η βιταμίνη Α, η οποία είναι άφθονη στα καρότα, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών ενώ δεν μπορούμε να μην αντιληφθούμε την ευκολία με την οποία μπορούμε να προσθέσουμε αυτό το λαχανικό στα πιάτα μας. Από μόνο του είναι άλλωστε και ένα γευστικό σνακ!
Φασόλια
Με γεύση και υφή που δεν συγχέεται με καμία, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά και σε υδατάνθρακες. Τα όσπρια δεν πρέπει να λείπουν από την εβδομαδιαία διατροφή μας και αν το μαγείρεμά τους σας προκαλεί πονοκέφαλο, η TRATA έχει τη λύση και σας αφήνει μόνο με την απόλαυση. Απλώς ανοίξτε και σερβίρετε τη μεξικανική τονοσαλάτα μας με κόκκινα φασόλια και τόνο.
Πιπεριές
Κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί ή πράσινες, οι πιπεριές είναι διαθέσιμες σε πολλά χρώματα, σχήματα και γεύσεις. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ η γεύση τους διαχέεται σε μεγάλο εύρος, ανάλογα με τον ακριβή τύπο τους. Κόψτε τις σε σαλάτες, ψήστε τις στη σχάρα, τηγανίστε τις, γεμίστε με ρύζι και μυρωδικά, όλοι έχουμε μια αγαπημένη συνταγή από τις προηγούμενες γενιές. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας τους είναι αυτός που προσθέτει βάθος και άρωμα στο μαγείρεμα των θαλασσινών.
Ελαιόλαδο
Το περίφημο ελαιόλαδο της Ελλάδας είναι η βάση της κουζίνας μας, αφού κανένα πιάτο δεν είναι αυθεντικά ελληνικό χωρίς ελαιόλαδο. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες, ενώ η εξαιρετική του γεύση καθορίζεται από την ποικιλία του και από το πού και πώς παρήχθη. Λίγο ωμό ελαιόλαδο στο σερβίρισμα των πιάτων είναι το μυστικό για έξτρα γεύση και άρωμα.
Τομάτες
Αλήθεια, μπορεί κανείς να φανταστεί ένα ελληνικό γεύμα χωρίς τομάτες; Είναι η γρήγορη επιλογή σαλάτας για το καλοκαίρι και η βαθιά νόστιμη σάλτσα για το μαγείρεμα του κρέατος. Οι τομάτες είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C και λυκοπένιο. Ο μεσογειακός γαύρος στο φούρνο και οι σαρδέλες με τομάτες και μυρωδικά είναι από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα.
Καλαμπόκι
Πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και θρεπτικά στοιχεία, προσθέτει γεύση στις σαλάτες μας και αυτό το τραγανό στοιχείο που τις κάνει πιο ενδιαφέρουσες. Με φυσική γλυκιά γεύση, το καλαμπόκι είναι τέλειο με θαλασσινά και βασικό συστατικό της αγαπημένης τονοσαλάτας TRATA που είναι πάντα έτοιμη προς κατανάλωση.
Ελιές
Ο καρπός της ελιάς δεν λείπει ποτέ από ένα ελληνικό σπίτι. Άλλωστε, έχει “μεγαλώσει” γενιές για γενιές! Πλούσιες σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά, οι ελιές μπορούν να είναι ένα τέλειο σνακ, να συνοδεύουν το πρωινό και να συμπληρώνουν το μεσημεριανό και το βραδινό.
Λεμόνι
Ο χυμός λεμονιού δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, αλλά και απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητάς μας. Συνοδεύει φρέσκες σαλάτες, δίνει γεύση σε επιδόρπια και πιάτα, ενώ η οξύτητά του αναδεικνύει τη γεύση των θαλασσινών με μοναδικό τρόπο. Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές σταγόνες φρέσκου χυμού λεμονιού στο επόμενο πιάτο με θαλασσινά που θα ετοιμάσετε και θα δείτε τη διαφορά.
Καρότα
Τα καρότα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας και στην πρόληψη παθήσεων. Η βιταμίνη Α, η οποία είναι άφθονη στα καρότα, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών ενώ δεν μπορούμε να μην αντιληφθούμε την ευκολία με την οποία μπορούμε να προσθέσουμε αυτό το λαχανικό στα πιάτα μας. Από μόνο του είναι άλλωστε και ένα γευστικό σνακ!
Φασόλια
Με γεύση και υφή που δεν συγχέεται με καμία, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά και σε υδατάνθρακες. Τα όσπρια δεν πρέπει να λείπουν από την εβδομαδιαία διατροφή μας και αν το μαγείρεμά τους σας προκαλεί πονοκέφαλο, η TRATA έχει τη λύση και σας αφήνει μόνο με την απόλαυση. Απλώς ανοίξτε και σερβίρετε τη μεξικανική τονοσαλάτα μας με κόκκινα φασόλια και τόνο.
Πιπεριές
Κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί ή πράσινες, οι πιπεριές είναι διαθέσιμες σε πολλά χρώματα, σχήματα και γεύσεις. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ η γεύση τους διαχέεται σε μεγάλο εύρος, ανάλογα με τον ακριβή τύπο τους. Κόψτε τις σε σαλάτες, ψήστε τις στη σχάρα, τηγανίστε τις, γεμίστε με ρύζι και μυρωδικά, όλοι έχουμε μια αγαπημένη συνταγή από τις προηγούμενες γενιές. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας τους είναι αυτός που προσθέτει βάθος και άρωμα στο μαγείρεμα των θαλασσινών.